Bouwen in tijden van stikstof: is de puzzel al gelegd?

Het afgelopen halfjaar stond in het teken van onderzoek. Welke planten en dieren leven in het gebied, maar ook: hoe lossen we de stikstofpuzzel voor Horstkamp op? Hieronder leggen we dat uit.

Koeien in het weiland

Bouwen in tijden van stikstof kan niet zomaar

Stikstof blijft ingewikkeld vraagstuk

Het is duidelijk dat we de extra stikstofuitstoot van Horstkamp moeten compenseren. Dat gaat om zowel de bouw van de wijk, als de toekomstige uitstoot als de wijk klaar is. Hiervoor moeten we alles uit de kast halen, met de Veluwe, het Veluwemeer en de IJssel om de hoek. Verschillende mogelijkheden bleken na uitvoerig onderzoek niet haalbaar.

Toch zijn er nog steeds mogelijkheden en daar werken we momenteel aan, met hulp van een adviesbureau. Na de zomer kunnen we hier meer over melden. 

Hoe staat het met de andere onderzoeken?

Het afgelopen halfjaar stond vooral in het teken van het flora- en faunaonderzoek: welke beschermde of zeldzame plant- en dierensoorten leven in het plangebied? Dat zijn er een aantal, maar die soorten hoeven de bouw van de wijk niet in de weg te staan. Wel moeten we hiervoor een aantal maatregelen nemen. We moeten bijvoorbeeld rekening houden met bestaande vliegroutes en passende plekken opnemen in de wijk waar deze dieren kunnen foerageren (eten/jagen en rusten).

Planning informatiebijeenkomst

De planning is dat we medio of eind september weer een bijeenkomst kunnen organiseren. We hebben dan alle gegevens verwerkt in een aangepast ontwerp voor Horstkamp. Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte, schrijf u daarom snel in! 

De Horstkamp nieuwsbrief

Het laatste nieuws direct in uw inbox


De haven van Elburg
De haven van Elburg